Oboseala cronica defineste fatigabilitatea marcata, cu consecinte negative asupra calitatii vietii, care implica atat activitatile fizice obisnuite, cat si procesele cognitive.
In functie de durata simptomatologiei, oboseala poate fi:
• Recenta – durata mai putin de 1 luna
• Prelungita - durata mai mult de 1 luna si mai putin de 6 luni
• Cronica – durata mai mare de 6 luni
Oboseala cronica poate afecta toate categoriile de varsta, fiind clasificata drept o consecinta a dezechilibrului intre efortul organismului - efort fizic, intelectual, emotional, sau toate concomitent – si eficienta mecanismului de refacere a acestuia. Somnul, confortul emotional si sursa de calorii sunt mecanisme de refacere ale organismului, care functioneaza atat in conditii de sanatate, cat si in conditii de boala a organismului.
Sindromul de „Burn Out” al persoanelor fragile in fata stresului, sau perfectioniste, este forma de efort emotional mult mai toxic, avand ca simptome epuizarea fizica, psihica si emotionala, urmate de o lipsa a interesului pentru orice activitate zilnica, performanta si buna-dispozitie.
Acesta reprezinta consecinta perioadelor de stress indelungat la locul de munca, al programului de lucru constant prelungit si/sau de task-urile nesfarsite. In acest caz, recuperarea pacientului poate fi de lunga durata, implicand o schimbare dramatica a stilului de viata care trebuie sa inceapa, desigur, cu recunoasterea limitelor si abandonarea cursei epuizante.
Tratamentul oboselii cronice
In diagnosticul oboselii cronice sunt excluse bolile organice – infectioase/neinfectioase, inflamatorii, boli cardiace, boli pulmonare, anemii, boli neurologice si nu numai – aceasta presupunand un protocol elaborat de evaluare.
Astfel, pacientilor care se adreseaza clinicii Floare de Lotus le sunt puse la dispozitie toate parghiile necesare stabilirii diagnosticului de oboseala cronica, precum clinicieni de diferite specialitati si metode paraclinice, de la electromiograma, RMN, CT, laborator. Pentru un diagnostic corect, medicul specialist va stabili un bilant investigational individualizat pentru excluderea altor afectiuni.
Startul unui tratament eficient are la baza o buna comunicare intre medic si pacient, celui din urma explicandu-i-se simptomele oboselii cronice. In cele din urma, medicul se va asigura de faptul ca simptomele pacientului sunt reale si tratabile. Abordarea terapeutica este individualizata pentru fiecare caz in parte, iar in mod particular, antidepresivele sunt recomandate doar atunci cand se asociaza o tulburare depresiva, confirmata.
De asemenea, terapia cognitiv comportamentala este principala metoda de tratament, cu rezultate pozitive observate in timp, uneori in cateva luni sau chiar pe parcursul a catorva ani. Acest tip de tratament, pentru sindromul oboselii cronice, se concentreaza pe schimbarea perceptiilor gresite ale pacientilor. Acestia din urma sunt incurajati in efectuarea graduala a eforturilor fizice usoare, odihna prelungita si suficiente ore de somn.
Desi nu exista un tratament curativ precis, o abordare complexa – atat farmacologica (tratament durere, depresie, tulburari de dispozitie, etc.), cat si psihoterapeutica - poate aduce reale beneficii.
Daca va simtiti mereu lipsiti de energie si obositi, este posibil sa suferiti de oboseala cronica. Va asteptam la clinica Floare de Lotus pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat situatiei dvs.